bg
http://bspb-redbreasts.org/bg/obrazovatelni-materiali.html
http://www.facebook.com/kitefestivalshabla
http://livingnature.bg/en/product-view/2/5.html

Удивителното пътешествие на Децибал продължава
01.11.2014

Навярно помните поставянето на няколкото сателитни предавателя на червеногуши гъски през изминалата зима от екипи на БДЗП в рамките на LIFE+ проекта „Сигурно убежище за червеногушите гъски“, WWT(Великобритания), Бърдлайф Румъния (SOR/ Birdlife Romania), Le Balkan и USFWS. От двете мъжки птици с поставен сателитен предавател, предоставен от БърдЛайф Румъния, оцеля само едната – Децибал. След невероятните преходи през пролетната миграция Децибал продължава да ни удивлява. За неговите последни впечатляващи обиколки разказва Емо Тодоров от SOR:

„Децибал, нашата маркирана със сателитен предавател червеногуша гъска, продължава да ни показва, колко удивителна е миграцията на птиците! След месец, прекаран на границата между Русия и Казахстан в една от най-важните за червеногушите гъски зони за престой – комплексът от влажни зони Шалкар-Ега-Кара и няколко малки езера около Талдукол, Децибал напусна района на 25 октомври, насочвайки се на юг към Каспийско море като ни разкри едно неизвестно досега място за престой в голяма и необитаема лагуна на източния бряг на Каспийско море. На следващия ден Децибал направи уникален трансфер от над 1800 км, преминавайки през Каспийско и Азовско море от изток на запад, като пропусна други ключови зони за престой в падината Мануч-Гудило в Русия. Най-вероятно без да прави никакви почивки само за един ден Децибал пристигна на 27 октомври близо до делтата на р. Днепър в Украйна.  След такъв продължителен полет гъските изразходват много енергия и се нуждаят от няколко дни почивка. Въпреки това, Децибал не спря и измина още 300 км, докато не достигна делтата на Дунав в Румъния на 30 октомври.

Децибал завърши своята есенна миграция за 60 дни, изминавайки повече от 9 000 км от Руската тундра до неговите зимовища в Румъния.“


Първите за сезона ята от червеногуши гъски в България долетяха от север на 28 октомври. Повече информация може да намерите тук.